Ihmiset luulevat, että onni tulee luksuslaukusta tai isosta talosta. Ei tule. Mitä kalliimpi kertainvestointi, sitä isompi on morkkiksen tai ylläpidon aiheuttama huoli. Kallista hankintaa pitää käyttää suutarissa ja suojella sateelta. Unelmatalon putket halkeavat juuri kun sille ei olisi yhtään aikaa.

Investoi sen sijaan pieneen onneen.
Annan nyt kaksi onnellisuusvinkkiä: osta itsellesi kunnon suolaa ja pippuria. Niillä saat jokaisesta päivästä vähän mutta merkitsevästi paremman. Käsitellään ensiksi suola.

Suolaa emme saa mielestämme ikinä tarpeeksi. Jos annat villi-ihmisen valita, hän syö sitä ainakin neljäkymmentä kertaa enemmän kuin suositukset sallisivat. Neandertalin ihminen olisi nauttinut perunalastuista. Ajatelkaa, miltä villisika maistui ilman suolaa!

Rooman esikaupungit on nimetty säteittäisten ulossuuntaavien legionalaisteitten mukaan. Via Appian tuntevat kaikki, itse asun Suolatien varrella. Sitä pitkin raahustettiin jo ennen Kristuksen syntymää satoja kilometreja vuorijonojen yli meren rantaan saakka – suolan perässä. Ajatelkaa millainen paluukantamus kesähelteellä! Nostaa suolan otsalle. Se oli silloin ja siksi hyvin kallista.

Nyt voit vapaasti nauttia keisarien Roomaa paljon kattavamman globaalin imperiumin herkuista. Kemiallinen puhtaus on pitkästyttävää: epäpuhtaudet värjäävät ja maustavat suolan. Koska kohtuus ei koskaan ole tarpeeksi, meiltä löytyy ainakin seitsemää eri suolaa.

Aasinsilta tuoksuihin? Tulossa on, mutta ensin pitää käväistä hakemassa vähän suolaista hiukopalaa.

Tämä hifistely ei enää kiinnosta massoja, mutta tässä suolaraadin voittajat:

• Meiran hieno merisuola on ehdottomasti paras all-round suola. Se on meillä korvannut La Baleinen, joka on kyllä kauniimmin pakattu.
• Perheen pöytäsuosikki on harmaa merisuola Bretagnesta. Myös Camarguen sormisuola käy, vaikka epäilen sitä poimittavan öljylammikoista.
• Pastaveteen pistän karkeaa tunisialaista merisuolaa, halvinta laatua Alepasta. Tulen onnelliseksi joka kerta.
• Lapsille ainoa oikea on pinkki Himalajan suola (suolojen Hello Kitty). Pidän siitä itsekin. Eilen avasin jo kolmannen peräkkäisen purkin.
• Jos haluat suolan, joka sulaa kielellä kuin jäätelö, osta Maldonia.
• Oma heikkouteni on ruosteenkarvainen havaijilainen suola. Se lisää ihan kaikkeen hitusen hemoglobiinia. Kun se loppuu, ostan hiilenmustaa suolaa.
• Pansuola ja Seltin ovat myrkkyjä. Hyvä muistaa, jos halut jonkun hengiltä.

Jokaisen näistä luksustuotteista saat kotiisi eurolla tai parilla. Tähänastisessa elämässä on tullut vastaan myös monta aivan kammottavan kamalaa suolaa. Ne jätän armeliaasti mainitsematta.

Mainokset