Avainsanat

, ,

Mandy Aftel, Essence and Alchemy

Tämä kirja on erinomainen ja samalla erinomaisen rasittava. Otetaan ensiksi jälkimmäinen. Mandy-täti on stereotypaalinen ikääntyvä hippi Berkeleystä. Hän tykkää esoteriikasta, alkemiasta ja mystiikasta. En ole koskaan tavannut häntä, mutta voisin kuvitella että hänellä on noitamainen hiuspehko, liehuvia kaftaaneja, paljon kiliseviä koruja ja paljaissa jaloissa sandaalit. Luulen, että hän välittää syvästi tarot-korteista, granolasta ja kabbalasta. Kaikki tämä suodattuu kirjaan hyperbolana, joka välittyy huonosti kaltaiselleni skeptikkolukijalle.

Jos kuitenkin urheasti kestät mainitut ainesosat, tämä kirja on vallan mainio intro tuoksujen raaka-aineisiin. Se keskittyy erilaisiin luonnonuutteisiin seetripölystä sivettikissan hajueritteisiin (joka muuten on Mandyn lempituoksu). Kirjasta selviää, mikä on nerolin ja kaiken muun erilaisista appelsiineista uutettavan ero. Se opettaa kädestä pitäen, kuinka tuoksu rakennetaan (Mandy kiipeää tyvestä puuhun, aloitetaan pohjanuoteista eikä latvasta). Mukana on simppelejä reseptejä ja ehdotuksia aloittelevan parfymöörin ensihankinnoiksi. Jos siis haluat blendailla kotona, tässä on inspiroiva alku harrastuksellesi. (Älkää pelätkö, en ole ryhtymässä parfymööriksi. Jätän homman suosiolla ammattilaisille.)

Itse rakastan synteettisiä aineita vähintään yhtä paljon kuin luonnonuutteita. En aidosti tajua ihmisiä jotka vouhkaavat kemikaaleista – niitähän juomavesi ja hengitysilmakin ovat (ja plastic is fantastic!). Niinpä kirjan yliluonnonmukaisuus ei täysin kolahda minuun, mutta otan vastaan saamani tiedon kiitollisena.

Kirjan huippukohta on että se puhuu erittäin suorasukaisesti hajujen ja seksin suhteesta. Pelkästään näiden pätkien vuoksi kirja ansaitsee tulla luetuksi. Mandy-täti on varmaan kokeillut kaikenlaista, hän ei ihan vähästä punastele.

Myöhemmin tänään luvassa maistiainen Mandylta.

PS Pakko saada lisää hajuun liittyviä kirjoja!

Mainokset