Avainsanat

Perfumery – Practice and Principles, Calkin ja Jellinek

Viime viikolla Gogol sairasteli pari päivää. Ruoka eivätkä tuoksut maistuneet, uni sen sijaan kyllä.

Toipilaana en jaksanut tehdä mitään järkevää, joten otin ja luin kannesta kanteen yhden tuoksufriikin must-oppikirjoista. Oma kappaleeni on käytettynä ostettu, sen edellinen omistaja on ollut Gilletten laboratorio. (Miltä niiden partavaahdokkeet tuoksuvat?)

Kirja on hyvä ja helppolukuinen parisataasivuinen yleisesitys tuoksukemiasta ja tuoksujen rakentamisesta sekä tuoksujen evoluutiosta. Siinä kerrotaan, miten tuoksuja nuuhkitaan systemaattisesti, mitkä raaka-aineet aloittelijan tulee hallita ja miten tuoksujen rakentelua voi oppia, eli esimerkiksi kuinka rakennat jasmiinin tuoksun ja miten varioit sitä eri maustein. Vaikka kirjassa käsitellään laajasti klassikkoparfyymeja ja niiden rakenteen yksityiskohtia, kirja ei nyrpistä nenäänsä saippuoille, pesupulvereille eikä WC-raikasteille, vaan käsittelee nekin ja huomauttaa järkevästi, että niistä useimpien parfymöörien leipä lähtee. Kirja antaa ymmärtää että hyvän kodin kemikaalin tuoksuttaminen on jopa mutkikkaampaa kuin parfyymin rakennus, puhtaan kemiallisista syistä. Lisäksi kirjassa on listaus kaikkien aina haukkumista IFRA-säännöistä (tosin 1990-luvun alusta)  – niiden pointtina  ei ole kuluttajan kiusaaminen vaan hänen suojelemisensa esimerkiksi allergisoivilta tai valoaltistuksessa ihoärsytystä aiheuttavilta tuoksuainesosilta.

Joillekin tuoksujen orgaanisen kemian tarkastelu tuhoaa täysin niiden romantiikan. Itselleni kävi täysin toisin päin. Kirjan raaka-aineluettolo sai hinkuamaan tietää, miltä esimerkiksi bentsyyliasetaatti tai amyylisalisylaatti tuoksuvat.

Kirja antoi eväitä tuoksujen rakenteen analyyttiseen tarkasteluun. Lisäksi kirjasta irtosi riemastuttava määrä hauskaa sälätietoa.

  • Miten päin tuoksuliuskoja pidellään? Miksi tuoksuliuskojen toinen pää on usein kapea?
  • Liuskoja on monta eri muotoa, lähes jokaisella parfymöörillä omanlaisensa. Jos liuska on kapeneva, leveä pää on tarkoitettu käteen, kapea mahtumaan pullon suusta sisään raaka-aineita haistellessa.
  • Miksi YSL Paris tuo mieleen WC:n puhdistusaineen?
  • Ensimmäisen tuoksua on hyödynnetty paljon jälkimmäisissä. Ehkä siksi Gogol inhoaa Paris’ta.
  • Miksi Drakkar Noir tuo mieleen Wunderbaumin?
  • Ensimmäistä on hyödynnetty paljon autonraikastimien valmistuksessa.
  • Miksi monet Estée Lauderin parfyymit miellyttävät ammattilaisia?
  • Niiden kehitystyössä markkinatutkimuksilla oli vähemmän roolia kuin valistuneilla ammattilaisilla – Estée itse päätti monista teinityttökuluttajapaneelien sijaan, ja hänen makunsa vastasi enemmän parfymöörien makua.
  • Ovatko vihreät tuoksut yhtenäinen tuoksuperhe?
  • Eivät, ainakaan kemiallisesti ottaen. ”Vihreys” tuoksuissa saadaan aikaisiksi monin eri rakenneratkaisuin jotka eivät ole sukua toisilleen.
  • Onko kestävyys ja pysyvä pohjanuotti aina tavoiteltavaa tuoksun valmistuksessa?
  • Ei. Jos rakennat tuoksua tiskiaineeseen, haluat että se tuoksuu intensiivisesti sitrukselta muutaman sekunnin, mutta ei jää lautasille pitemmäksi aikaa sotkemaan ruokien makuja.
  • Miksi Pohjoismaissa myydään paljon tuoksuttomia tuotteita?
  • Kyseessä on paikallinen pohjoiseurooppalainen monien kuluttajapaneelien vahvistama megatrendi, jolla on juurensa 1970- ja 80-lukujen ”takaisin luontoon” –liikkeessä. Pohjoismaihin formuloiduilla hajuttomilla / pahanhajuisilla tuotteilla ei ole juurikaan elinmahdollisuuksia maailmanmarkkinoilla. Siksi esimerkiksi pesupulverit tuoksutetaan aina kohdemarkkinoittensa odotuksia ja makumieltymyksiä vastaaviksi, vaikka niitä valmistaisi ylikansallinen jättiläinen.
  • Mikä eliittiparfyymi toimi Lux-saippuan tuoksun innoittajana? Entä Camayn?
  • Alkuperäinen Miss Dior; jälkimmäisen Madame Rochas. Nuoremmat kuluttajat kuten minä tuntevat siksi varmasti molemmat klassikkoparfyymit saippuan tuoksuisina.
  • Miksi joihinkin hajuvesiin lisätään UV-suojaa?
  • Jotta parfyymi ei vaihtaisi väriään säilytyksen aikana. Eivät suojelemaan sinua.
  • Miksi ihotautilääkärit vierastavat luomutuotteita?
  • Synteettisten raaka-aineiden kemia ja allergisoivat vaikutukset on paljon helpompi ymmärtää ja hallita, sillä luonnonraaka-aineet ovat usein satojen kemiallisten komponenttien seoksia. Luomut allergisoivat siksi yleensä enemmän ja arvaamattomammin kuin synteettiset valmisteet.
  • Miksi pesupulverit pakataan yleensä pahviin ja miksi niihin jätetään tyhjää tilaa?
  • Niiden tuoksukomponenteista muodostuu etikanhajuisia yhdisteitä jotka päästetään siten helpommin karkuun.
  • Miksi tiskiaineet ja puhdistusaineet tuoksuvat yleensä sitrukselle?
  • Sitrus peittää parhaiten rasvaa poistavien tensidien tympeänrasvaisen tuoksun. Lisäksi kuluttajat ovat oppineet odottamaan tiskiainespruittauksen sitruksista tuoksua, assosioivat sen puhdistustehoon.
Mainokset