Avainsanat

Jicky EdT, Guerlain

Minulle kelpaavat kaikki, miehet ja naiset.

Herääminen on hankalaa. Vietänkin aamuisin tunnin-pari kylvyssä.

Sen jälkeen tupakoin silkkiaamutakissa. Ajan partani, puuteroin naamani, tupsutan tuoksua korvan taa.

Sitten olen valmis saalistamaan. Ja sammumaan.

Klassikosta on vaikea sanoa mitään uutta.  Jicky on monumentti, koska se on (ainakin jos Roja Dovea voi uskoa) ensimmäinen moderni parfyymi. Miehen ja naisen ei tarvinnut enää tuoksua kukalta tai sitrukselta. Kyseessä on fantasiatuoksu, jossa istutetaan erotiikka kölninveteen.

Miltä tämä tuoksuu? Kuten jo sanoin,  edelleen dekadentilta dandyltä. Ensituoksu saa ajattelemaan sukkahousujen haarakiilaa kuumana päivänä – tämähän tuoksu on juuri siltä mitä parfymoidut pikkuhousunsuojat yrittävät poistaa.

Hieman myöhemmin laventeli ja vanilja sulavat kiinni eritteisiin. Lopputulos on merkillinen, viileä, melkein ihomainen tuoksu. Ei missään tapauksessa putipuhdas. Yksi annos yön saalistajaa, kaksi annosta äidin syliä (kyllä, me kaikki olemme sieltä kotoisin).

Oma tuoksuni ei ole museotavaraa: se on varmasti reformuloitu. Jotain tehoa ja taikaa tässä silti täytyy edelleen olla, sillä lähimmässä lähiparfymeriassa (siinä missä on lukitut kaapit) tätä myydään kolmena eri vahvuutena, parfyymi etunenässä.

Haistoin tästä Esxensessä myös Pariisin Osmoteekin vanhaa versiota jossa on ehkä käytetty oikeaa sivettiä, vaikka museon setä sanoi että tämän tuoksun pointti on aina ollut synteettiset materiaalit. Kun uutta ei ollut rinnalla, en osaa sanoa tarkkoja eroja. Vanha oli varmasti eläimellinen, mutta tuoksu oli molemmat minät oli kyllä selkeästi tunnistettavissa samaksi. Minun kaltaiselleni amatöörinenälle hypetys klassikoiden pilaamisesta on ehkä sittenkin ylivietyä – ei tämä dandy ole nykyiselläänkään täysin turmeltunut.

Annan näille klassikoille uuden tähtiluokan: ”monumentti” jota merkkaan oomegalla. Ei kukaan enää arvostele Mannerheim-patsaan esteettisiä ansioita. Sen luokse vaelletaan, sitä vasten valokuvataan.

Jos teillä muilla on havaintoja tai mietteitä Jickystä, kuulisin niitä mielelläni!

Mainokset