Aldehydituoksuja ryhmäkuvassa. Kolmen kimppa: Le Labon Aldehyde 44, Tauer Perfumesin Miriam, PP Perfumesin Hannele. Oikealla irvistelevät Chanel 5 ja 22.

Mielestäni aldehydit ovat rankin tuoksuainesosa, koska niitä on alun perinkin käytetty tuoksuissa niiden abstraktiuden vuoksi.

  • Pidätkö Picasson kubistisesta kaudesta? Silloin pidät myös aldehydeistä…
  • Tuoksuuko Chanel 5 mielestäsi pahalta? Ongelmana saattavat olla aldehydit.

Aldehydinuotti tuntuu aivan tuoksun kärjessä ja saa monet nyrpistämään nenäänsä – tuoksu ei ole helppo tottumattomalle. Se on kuiva ja pysäyttävä, aavistuksen tylppä, melkein kirpeä, nenää avaava. Monille se tuo välittömän vintage-vaikutelman. Mieleen tulee arvokas vanha rouva tai vaikkapa se, miltä pianon puiset sisäosat voisivat tuoksua. Tai Marseille-saippua. Aistikokemus on suunnilleen sama kuin jos puraisisit hyvin hapanta omenaa.

Päästin tänään käsivarsilleni kolme aldehydiä tutustuakseni niihin paremmin.  En valinnut klassikkoja vaan kolme aivan uutta, imeväisikäistä aldehydiä. Onko näillä tuoksuilla elinmahdollisuuksia muuallakin kuin palvelutalossa?

Le Labon Aldehydi kävisi hyvin miehellekin. Tuoksu on linjakas ja virtaviivainen kuin mahonkivene, ei hitustakaan makea. Tällä kerrot makusi olevan varma, tällä kerrot olevasi oikeasti aikuinen. Tuoksussa on samalla menneen maailman eleganssia, mutta se on samalla täysin moderni. Tämä tuoksu kestää näistä iholla pisimpään (mutta ei silti kovin kauan – korkeintaan puolisen päivää).

Andy Tauerin Miriamissa on nenääkirpaisevan tyylikäs aldehydiavaus joka on tismalleen sama kuin Le Labossa varmasti molekyyliä myöten (C10, jompikumpi C12:n kahdesta eri muodosta vai niitä molempia?). Se pehmenee  ehkä kymmenessä minuutissa tyylikkääksi kukkaistuoksuksi, jonka pohjalta paljastuu erinomainen santelipuun tuoksu. Tuoksu on kaksijakoinen: ensivaikutelma virtaviivainen, viimeisen päälle tyylikäs, mutta sisällä pehmeyttä, ehkä jopa joku kipeä salaisuus. Tämä tuoksu käy suoraan sydämeeni. Tämä tuoksu on suosikkini näistä kolmesta.

Hannelessa aldehydit on punottu tiukasti kukkakimppuun. Aldehydi(t) nostavat kukkia paremmin esille, ne lepäävät niiden päällä kuin kaunis rintakoru sametilla. Hannele on näistä tuoksuista pehmein, naisellinen pyöreys on heti alusta lähtien läsnä. Tämä on näistä tuoksuista naisellisin ja helpoin kantaa, sopii ihan nuorellekin tytölle, mutta toisaalta myös madameille.

Jos haluat vielä tietää, miltä pitkäketjuiset suorat aldehydit tuoksuvat helposti saatavissa klassikoissa, käy tuoksuhyllyllä nuuhkaisemassa Chanel 5:a, YSL:n Rive Gauchea tai Estée Lauderin White Lineniä. Haistat aldehydit heti ensihenkäyksessä. Hyviä klassikkoaldehydejä ovat myös Lanvinin Arpège, Madame Rochas ja Chanelin 22 (”aldehydien Antonov”).

Vielä nörttitietoa aldehydeistä. Aldehydi tarkoittaa hiiliketjussa olevaa – CHO-päätettä eli formyyliryhmää. Osa aldehydeistä, ne lyhytketjuisimmat haisevat pistävälle tai synnyttävät krapulaa (formaldehydi, asetaldehydi – sohaise muurahaispesää niin saat käsityksen). Keskipitkäketjuiset tuoksuvat abstrakteilta kukilta (C10 hivenen appelsiiniselta, C12 lauric saippuaiselta, C12 MNA (eli metyylinonyyliasetaldehydi hivenen mäntyiseltä).  Aldehydejä on paljon muunlaisiakin, esimerkiksi erilaisissa eteerisissä öljyissä tai vaikkapa karvasmantelin aromissa. Kun tuoksuharrastaja puhuu aldehydeistä, hän kuitenkin yleensä tarkoittaa näitä tänään tutkisteltuja suoria ja keskipitkiä hiiliketjuja.