Kuka?

Nikolai Gogolin (1809–1852) novellissa parturi löytää aamiaisleivän sisältä kanta-asiakkaan nenän. Toisaalla kaupungissa kulkee samaan aikaan mies ilman nenää.

Nenä on naamioitunut valtioneuvokseksi ja ajelee ympäri kaupungin parfyymiliikkeitä univormuun pukeutuneena. Nenättömästä miehestä taas tulee hermostunut, epävarma ihminen, joka ei kaihda keinoja saadakseen arvokkuutensa takaisin. Hän ei ole kokonainen, ennen kuin nenä on omalla paikallaan.

Gogolin nenä on keskittynyt nuuhkimaan pääasiassa itseään.

Gogolin Nenä on hykerryttävän selvänäköinen näytelmä itserakkaudesta ja kuvitelmista, joissa pöyhkeä ihmispolo piehtaroi. Se on myös lukuläksy, jolla kaikkia venäläisiä koululapsia pitkästytetään. Ja päiväkirja, jossa nuuhkitaan päättömästi tuoksuja, vaikka haistelija ei erota ruusua myskistä.

Muuta maailmaa Gogol nuuhkii vain satunnaisesti, pääsääntöisesti asemasta 40 astetta pohjoista leveyttä ja 10 astetta itäistä pituutta. Tai jostain sieltäpäin.

Gogol on hiljattain upgreidannut sulkakynän sähköpostiin ja on tavoitettavissa osoitteesta nikolai.vasiljevits.gogol@gmail.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s