Kirjahylly

Parhaita tietolaareja yksittäisistä tuoksuista ovat nettipalstat kuten Basenotes, Fragrantica ja Makeupalley sekä monet eri tuoksublogit. Perfumeshrinen analyyttinen ote auttaa ymmärtämään, mitä oikeasti nuuhkit, vaikka tekstit ovat raskaita lukea. Bois de Jasmin sulaa helpommin.

Nostan tänne kaapin päälle myös Christian Aigun blogin – mahtavaa tuoksutietämystä ja vielä suomeksi. Kaivelen välillä myös ranskankielistä Beauté-Test -parfyymikortistoa.

Kunnon kirjoja tuoksuista löytyy yllättävän vähän. Jos haluat kokonaiskäsitystä kentän hahmottamiseksi, alkuun pääset esimerkiksi näillä:

Luca Turin, The Secret of Scent

Tässä on tuoksukemiaa hors d’oeuvre -palasina. Jos luulit että hajuveteesi uutetaan Grassessa jasmiinin terälehtiä ja valaiden yrjöstä, kannattaa lukaista. Hauska ja hyödyllinen kirja, loppupuoli raskaampi. Suosittelen vain jos sait kympin fysiikasta, kemiasta ja biologiasta.

Luca Turin & Tania Sanchez, Perfumes, the A-Z Guide

Silmien avaaja: tuoksuista voi siis kirjoittaa myös hauskasti! Inspiroiva aakkosellinen hakuteos, järkäle. Ei ole enää ihan ajan tasalla ja  hyvin subjektiivinen, mutta pidän sitä silti Kindlellä puhelimessani ostoreferenssinä. Nautin alkupuolen esseistä.

Chandler Burr, The Perfect Scent. A Year Inside the Perfume Industry in Paris and New York.

Kirjaa on piinallista lukea, sillä vaikka Chandler ei osaa kirjoittaa, hänen egonsa ei ole pieni (mistä syystä en ole jaksanut lukea hänen toista kirjaansa Emperor of Scent). Kuvaa musertavan tarkasti kahden tuoksun tien briiffistä lanseeraukseen ja Chandlerin hengailua Sarah Jessica Parkerin seurassa. Lue alkuun tämä New Yorkerin artikkeli, jos kestät sen, voit harkita koko kirjaa.

Mandy Aftel, Essence & Alchemy. A Natural History of Perfume

Korkkaamatta toistaiseksi muitten kiireitten vuoksi.

Robert R. Calkin & J. Stephan Jellinek. Perfumery: Practice and Principles

Suosikkini kaikista; perusoppikirja hajuvesien valmistamisesta wannabe-nenille. Pätkiä pääsee lukemaan ilmaiseksi Google Booksin kautta. Jos inhoat orgaanista kemiaa, unohda koko juttu. Jos kestät vähän kaasukromatografiaa ja massaspektrometrejä, tästä aukeaa taivas. Hajuvedet ovat hämäysten taidetta.

Janina Drostel: Laventeli, kaneli ja ruusupuu – Aistillisten tuoksujen maailma.

Kaunis katselukirja, jossa on paljon asiaa, jos oikein muistan hieman aromaterapeuttisesta vinkkelistä. Jos olet kiinnostunut luonnollisista raaka-aineista, kannattaa ehdottomasti lukea. Gogol on ehtinyt vain selata tätä, joten syvällisempi ymmärrys puuttuu.

Tiedätkö muita hyviä tuoksukirjoja? Vinkkaa Gogolille!

4 thoughts on “Kirjahylly”

 1. Kiitos hulvattomasta blogista! Ihanaa, että päivität niin usein.
  Luin kesällä tällaisen makupalan: http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Kevyt++l%C3%A4pileikkaus++tuoksujen+maailmaan/HS20070611SI1TL033xc
  Kivoja kuvia ainakin oli 🙂
  Helmetin avulla löysin pari vanhempaa kirjaa: Susan Irvinen Perfume – The Creation and Allure of Classic Fragrances (1995), jossa on myös paljon silmänruokaa ja viehättävän saksalaisen Effi Hornin Tuoksujen kirjan 60-luvulta.

  • Mainio vinkki Hellin, kiitos! Lisäsin Drostelin kirjan hyllyyn, olen itsekin sattumalta selannut sen kirjastossa.
   Samasta paikasta löysin myös ruotsinkielisen (alunperin ehkä ranskalaisen) kuvakirjan, jossa käytiin läpi 100 klassikkoparfyymia. Taival loppui jonnekin 90-luvulle, mutta erittäin kiinnostava kirja silti, nimeä vain en muista.

 2. Hei Gogolinnenä!

  Mukava päästä kirjahyllyysi. Omasta hyllystäni löytyy myös jotain parfyymitietoutta – tosin ranskankielistä. Täytyy käydä parfyymitoimistolla ottamassa nimi ylös ja lukaista vaikka pari valittua pätkää blogiin. Haluaisin esittää Sinulle tässä vuorostani pienen haasteen. Valitse minulle joku ryhmä tuoksuluokituksesta, haistele siihen kuuluvia parfyymeja blogiisi, niin minä kirjoitan omassa blogissani hieman teoreettisempaa näkökantaa. Oma ehdotukseni tuoksuryhmäksi voisi olla vaikka B4 – Fleuri Aldéhydé.

  • Moi, kiitos hyvästä haasteesta! Nuuhkin lähipäivinä pari Soliflorea, Chypreä, ja Fleuri Aldéhydé’a. Pistän tuohon muistiin luokan kuvauksen, kaivelen sitten muistiani ja kaappejani.

   B4 – FLEURI ALDÉHYDÉ
   C’est une des catégories les plus importantes de la parfumerie à ce jour. C’est toujours un bouquet floral, souvent prolongé par des notes animales, poudrées, légèrement boisées. Le départ est composé d’aldéhydes, en association avec des hespéridés ou des notes florales.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s