Kysy!

Täällä voit kysyä mitä ikinä haluat. Vastaan jos vastaan. Malliksi pari.

1. Miksi hajuvedet?

Matkustan muutenkin. Ruokaa olen jo harrastanut vaikka kuinka kauan. Viineistä voi alkoholisoitua, vaatteista ja kengistä ja kosmetiikasta kertyy kotiin aivan liikaa krääsää. Sisustaa en jaksa. Tässä on harrastus, joka mahtuu lipastonlaatikkoon, mutta vie helposti koko elämän. (Ja on vaihtoehtona hitusen seksikkäämpi kuin postimerkit.)

2. Viekö hajuvesiharrastus paljon rahaa?

Ensimmäiset pari vuosikymmentä harrastus oli täysin ilmainen. Jos asut vähänkin suuremmassa kaupungissa, voit melko rajattomasti hyödyntää myymälöiden testereitä. Nicheinnostuksen myötä myönnän tuhlanneeni tuoksuihin rahaa, mutta summat ovat todella vaatimattomia. Jos tyytyy millilitran parin ampulleihin, erittäin hyvinvarustetun tuoksukaapin saa halvemmalla kuin Fiat Pandan, jonka vaihdelaatikko rikki.

Yhden lentolipun hinnalla saa ainakin kolme Chanelin Exclusif-pulloa, yhdellä leffalipulla Histoires de Parfumsin kuuden ampullin testerisetin. Ja seutulipun hinnalla yhden yksittäisen tuoksun melkein mitä vain.

Tosi guru ostaa, myy ja vaihtaa. Itse en ole vielä ihan sillä asteella.

3. Onko tässä touhussa mitään järkeä?

Ei.

4. Miten säilytät tuoksujasi, etenkin noin tsiljoonaa näytettäsi?

Lipaston laatikossa. Päätin, että harrastus loppu tai massiivinen vaihdanta alkaa, kun laatikon tila loppuu.

Laatikon sisäistä organisointia pähkäilin jonkin aikaa. Nyt löysin omasta mielestäni täydellisen ratkaisun. Ostin Mujista akryylilokerikon, jonka avulla laatikkoon tulee pieniä tiloja, joihin jokaiseen sijoitan yhden tuoksuperheen. Yhteen lokeroon mahtuu isokin jengi, esimerkiksi kaikki Mallen 21 kukkaa kerralla. (Vaihtoehtoisesti lokeroita voisi aakkostaa tai jotain, mutta koska minulla on yleensä samasta talosta enemmänkin näytteitä, tämä toimii minulla paremmin.) Lokerikkoon mahtuu satoja pulloja, ja se on täydellisen kokoinen sellaisillekin näytteille, joissa on mukana valmistajan pahvikortti tai -kuori.

Samasta kaupasta löytyi monenlaisia minilipastojakin, mutta ne olivat minun käyttööni hieman liian pieniä (aika yleinen näytteampullin korkeus on jopa 6-7 cm!) tai hankalasti jaoteltavissa. Jos lähellänne ei ole Mujia, luulen että Ikea, Etola tai askarteluliikkeet tarjoavat samantyyppistä tavaraa.

Pidän listaa näytteistäni täällä sivuillani, muuten olisin mennyt niistä jo täysin sekaisin.

7 thoughts on “Kysy!”

 1. Miten muuten säilytät tuoksujasi, ja etenkin noita tsiljoonaa näytettäsi? Onko sinulla jokin organisointisysteemi niille? Kyselee eräs säilytysratkaisua miettivä :).

  • Isossa lipaston laatikossa kätevästi vuoteeni vieressä, jokainen tuoksutalo asuu omassa asunnossaan. Isoin asunto on kenkälaatikko, joillakin asunto tuli valmiina mukana esim. putiikkipussin, pahvikuoren tai metallilootan muodossa. Sekalaiset näytteet ovat makuullaan kuplamuovin päällä aakkostettuna. Toistaiseksi tilaa on hyvin. Olen päättänyt että joko harrastukseni päättyy tai massiivinen vaihdanta alkaa kun tila käy liian vähiin.

   Jos maltatte odottaa jonkun viikon, rakentelen vähitellen vaihtopenkkiä.

   Olen kuullut että jotkut ovat ostaneet esim. askartelukauppojen nappilokerostoja. Niihin minäkin ehkä myöhemmin päädyn. Nyt kun kokoelma vielä kasvaa voimakkaasti, en halua lokeroida näytteitä liian tarkasti. Kesäkuuman ajaksi siirrän ehkä koko stashini joko Suomeen tai kellariin (lämpotilan kannalta sama asia). Mutta hei, kertokaapa muutkin hoardaajat miten säilytätte näytteitänne?

   Suosittelen muuten jonkinlaista kirjanpitoa näytteistä. Se tuntuu täysin turhalta siinä vaiheessa kun niitä on neljä, mutta yhtäkkiä ampulleja onkin monta sataa. Tuoksuhylly-lista tietokoneellani on erittäin hyödyllinen, pengon sitä itse paljon tiuhemmin ja mieluummin kuin oikeaa laatikkoa (teen siitä esim. hakuja avainsanoilla tai silmäilemällä kun rakentelen minisarjojani).

 2. Kiitos vastauksesta!

  Samantapaiset ratkaisut on itsellänikin. Olen katsellut noita lokerikkoja, mutta en ole törmännyt mihinkään nätteihin. Mutta täytyy pitää silmät auki. Kirjanpitoa olen pitänyt ihan listaamisen ilosta, vaikka suurinpiirtein vielä muistankin mitä minulla on.

  • Tajusin juuri että Muji on vastaus lokerointiongelmaan. En kerennyt käydä siellä tänään, vaikka se on ihan Sephoraa vastapäätä, mutta päivittelen teemasta lähiaikoina.

 3. Ok, nyt kävin Mujissa, päivitin tuonne sivun yläosaan linkin millaisen hankin. Kahteen lokerikkoon mahtuvat kaikki tuoksuni, ja tilaa jäi vielä uusillekin. Joissakin seteissä (L’Artisan, Ormonde Jayne, Penhaligon) on sen verran hyvä oma kotelo, että pidän niiden tuoksut toistaiseksi siellä.

 4. Kissa Begemot said:

  Hei Nikolai Vasiljevich,

  en oikein malttaa pysyä hiljaa taustalla, vaikka teinkin alustavan päätöksen, että tämä blogi pysyy salaisena tietonani, ihanana luurankona kaapissa, jonka avaan kenenkään huomaamatta joka ikisenä iltana tutkiakseni päivän aikana ilmestyneitä aarteita. Uppouduttuani sohvan uumenin läppäri sylissäni katson ympäröivää maailmaa ylhäältä alas, niin etuoikeutettu ja hieno olen lukuhetken verran. Ja vähät keskivertonenästäni!

  Tämä olikin vain hehkutusintroduktio, joten siirrytään sujuvasti lyriikasta fysiikkaan tai kemiaan, näin tarkemmin ajateltuna. Tässä kysymys Krasnaya Moskvan asiantuntijalle ja Gogolin omaperäiselle tulkitsijalle: mitä tuoksua käyttäisivät venäläisen klassikkokirjallisuuden vahvat naishahmot – esimerkiksi Bulgakovin Margarita, Tolstoin Anna Karenina, Natasha Rostova, you name it!

 5. Hyvä Behemot-kissa,
  Kiitos koko kuukauden inspiroivimmasta tehtävästä!
  Refleksiivinomainen vastaus joka tulee suoraan selkäytimestä ilman aivojen puuttumista asiaan:
  Margarita – Lutensia
  Karenina – Guerlainia
  Rostova – Cartieria
  Ole hyvä ja anna minulle kuitenkin runsaasti aikaa jatkokehitellä tätä! Näille myyttisille naisille ei voi tarjota mitä tahansa tusinatavaraa, parfyymi on huolellisesti soviteltava päälle. Palaan ehdottomasti asiaan!

  Suutelen tassuanne!
  Kolja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s