Mistä?

Voit aloittaa tuoksujahdin lähikempparistasi tai tavaratalosta, mutta älä masennu jos haaviin ei jää niin paljon kuin toivoit. Helsingin keskustan Stockmann on todennäköisesti valikoimaltaan Suomen paras yksittäinen pistäytymispaikka. Vasilisa puolestaan  on kartoittanut Helsingin niche-tuoksujen parhaat ostopaikat (Vol 1. ja Vol 2.)

Matkoilta löytyy tuoksuja helposti, etenkin suurkaupungeista joissa kaikki kuluttajaryhmät on huomioitu. Vasilisa on tehnyt Suomen lähialueilta hyviä kaupunkiosto-oppaita Tallinnaan ja Tukholmaan (vielä laajempi katselmus ilmeisesti tulossa). Pietari kaipaisi ehdottomasti omaa opastaan, venäläisnaiset ovat yleensä trendien aallonharjoilla ja kirjoittavat muutenkin omilla palstoillaan kosmetiikasta astrofyysikon täsmällisyydellä, tuoksujakin ruoditaan huolella.

Lentokenttien tax freet ovat  kohtalaisen hyviä tuoksunmetsästyspaikkoja, ainakin jos etsit suuria ja tunnettuja merkkejä. Valikoima ei ole standardi, ja varaan yleensä aina muutaman minuutin tax freen skannaukseen reissuillani. Helsinki-Vantaan kahdesta isommasta tax freestä se jonne tupsahdat suoraan metallinpaljastimesta  Finnairin lähtöaulasta on hivenen halvempi (ostan sieltä Chanelin meikkejä). Lähtöportin 30 luona oleva on puolestaan hivenen avarakatseisempi tuoksuvalikoimiltaan.

Koska suomalaiset reissaavat paljon, on hyvä pitää mielessä että Pariisi on komentokeskus, josta löytyy monien tuoksufirmojen päämaja tai ainoa myymälä (tässä yksi vajavainen osto-opas sinne, tässä toinen). Saatavilla on myös hyviä tuoksukarttoja esimerkiksi Lontooseen (ja tässä toinen), Amsterdamiin, Roomaan, Milanoon ja Firenzeen. Tosinicheilijä varaa nyt heti matkan Milanoon, jossa on maaliskuun lopussa nichetuoksumessut (sama yhteisö julkaisee myös ezineä, josta voi bongata kaikkea uutta).

Gogol elää maanpaossa mutta ei Siperiassa. Lähistöltä löytyy kuusi perinteistä parfymeriaa, joissa asiointi vaatii ihmissuhdetaitoja, ja vaihtobussipysäkillä geneerinen Sephora, jossa hit&run/ drive-by -annostelu parhaiten onnistuu. Ylellisempiä vaihtoehtoja tarjoaa keskustan Bermudan kolmio, jota tuskin ehdin koluta koko loppuikänäni (lisään päivityksiä tänne sitä mukaa kuin ehdin, don’t hold your breath – jos olet tulossa Roomaan, kysy mieluummin vinkkejä minulta suoraan. Rooma on lähes Pariisin veroinen tuoksukaupunki, jos tietää mistä etsii). Paikallisträkkäykseen tämä italofoorumi on mitä mainioin.

Koska nuuhkin tuoksuja kaikkein mieluiten kotini rauhassa, hovihankkijani on Lydia Attianesen puoti Alla Violetta, ainoa asia Napolissa joka toimii kuin junan vessa. Heillä on hyvin monipuolinen valikoima, parhaiten pakatut ja riittoisimmat spraytuoksuampullit ja nopein toimitus. Tuoksut kantaa kotiin UPS-mies, joka osaa osoitteemme jo ulkoa. Haistelen hitaasti heidän listaansä läpi ja he ovat jo avartaneet tajuntaani enemmän kuin ehkä kukaan muu tuoksumaailmassa. Ostan tuoksuni mieluiten parin millilitran näytteinä. Kokopulloja haluan korkeintaan joistakin viiden tähden tuoksuista, sillä minulla on jo nyt tuoksuja loppuiäkseni.

Toinen näytetoimittaja josta tykkään tosi paljon on budapestilainen Parfüméria Neroli. Näytteitä saa 2-3 euroa kappale, postikulut ovat pienet ja heillä on myös hauskoja 8-12 näytteen valmispaketteja jos et oikein tiedä mistä niche-parfyymiurasi aloittasit. Voin suositella heitä erittäin lämpimästi (olen kirjoittanut heistä lisää heistä täällä).

Tykkään myös Les Senteursista Lontoossa, valikoima on eklektinen, mutta valinnan tuskaa lisää että että näytteitä saa vain neljä kerrallaan.

Tilaan itse mielellään tuoksunäytteitä suoraan valmistajilta, sillä heidän tuoksunäytteensä ovat yleensä suunniteltu houkutteleviksi ja mukaviksi käyttää. Monilta tuoksuvalmistajilta discovery settejä voi tilata suoraan, mm. L’Artisan Parfumeur (huom! heidän pullojaan ei saa uudestaan kiinni!) ja Czech & Speake ja Etat Libre d’Orange ja Galimard ja Histoires de Parfums ja Ineke ja Keiko Mecheri ja Le Labo ja Les Parfums de Rosine ja Lorenzo Villoresi ja Molinard ja Ormonde Jayne ja Parfum d’Empire ja Penhaligon’s ja Puredistance, Tauer Perfumes ja YS Uzac. Joiltakin kosmetiikkatavarataloilta saa hieman mainstreamimpia näytteitä: Escentual.com toimittaa nimellistä korvausta vastaan esimerkiksi Annick Goutalin, Cartierin, Etron, Parfums d’Orsayn, Costume Nationalin, Acqua di Parman, Etat Libren, Juliette Has a Gunin ja Made in Italyn discovery-settejä.

Ja koska rakastan tuoksujen tilaamista netistä ja tuen mielihyvin valmistajia jotka ymmärtävät tämän, pitää vielä hehkuttaa: myös suomalaisen Hannele-parfyymin voi tilata netistä! Suomesta voi tilata myös Honoré des Présin tuoksunäytteitä.

Amerikkalaisten tuoksupalstailijoiden perustama The Perfumed Court on valikoimiltaan kattavimpia näytekauppoja, mutta en valtavasti pidä heidän piskuisista näytteistään (tavallisten näytteiden korkit jumittavat ja läikkyvät, atomizereiden metallikorkit putoilevat). Amerikan tilauksissa on riskinä myös tulliin juuttuminen, jolloin joudut maksamaan ostoksestasi ALV:n ja tekemään nettitullauksen (= yhteensä noin +25% tilauksen hintaan), vaikka tuoksunäytteet pääsevät pienikokoisina yleensä seulan läpi. Tulliriskiä voi välttää tekemällä pieniä kertatilauksia – mutta se ei taas ole kivaa.

Minulta vielä kokeilematta olevia näytelähteitä ovat mm. Aus Liebe zum Duft (josta ainakin Syysviirulla oli hyvä kokemus, eikö?), Essenza Nobile ja Luckyscent. Erittäin kiehtova on myös The Different Scent.

Kaipaatko kokopulloa, mutta et löydä sitä Suomesta? Itse olen tilannut kokopulloja sekä Alla Violetasta että belgialaisesta Place Vendômesta (ei varsinainen nettikauppa, mutta hyvä paikka tilata sähköpostitse mm. Amouagea, Annick Goutalia sekä Guerlainin ja Chanelin eksklusiivilinjolja – maksu pankkisiirtona liikkeen tilille). Molemmissa on loistava palvelu ja sivutuotteena tulee vaikuttava kourallinen jännittäviä kylkiäisiä.

Kertokaa lisää tuoksuapajistanne!

8 thoughts on “Mistä?”

 1. Rai rai, kiitos linkeistä venäläisille sivustoille, itse olen tähän mennessä fiilistellyt lähinnä venäjänkielisiä kosmetiikka-arvioita Youtubesta! Olen samaa mieltä tarpeesta kartoittaa Pietari, joka vuosi on suunnitelmissa lähteä… Alle Violettaa tahdon kokeilla, sillä the Perfumed Courtin näytteet ovat edullisia, mutta välillä myös turhan nuukia…

 2. Kiitos tästä 🙂 on varmasti hyötyä vielä monelle googlettelijalle.
  Amsterdam-opas: http://www.cmvision.nl/scentedpages/pdf/shopping.pdf
  Samplesetteihin olen törmännyt myös Juliette Has a Gunin, Penhaligonin ja Lushin (brittiläisillä) sivuilla. Ja tietty Vasilisan vinkkaama Parfum d’Empire.

  • Kiitos, päivitän näitä! Poistin jo kertaalleen väsäämäni JHaG:n linkin, ehkä huomenna selviää miksi…

 3. Myös Inekeltä löytyy samplereita!

  • Kiitos tästä! Lisäsin saman infon myös Tuoksufoorumille.

   Kuriositeetti: mulla on periaatteessa kolme Mona di Orion miniä, mutta kaksi niistä meni lasimurskaksi postissa. Niiden postittelussa kannattaa olla varovainen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s